Kris
En kris beskrivs ofta som en svår period i livet som sätts igång av en eller flera händelser. Det kan till exempel handla om stora livsförändringar, förluster, separationer eller att få ett sjukdomsbesked. Även förändringar eller övergångar från en period i livet till en annan kan utlösa en krisreaktion, till exempel att bli förälder, när barnen flyttar hemifrån eller att gå i pension.
Att gå igenom kriser är normalt och människor reagerar olika på kriser beroende på vad de har för tidigare upplevelser och erfarenheter. Vanligt är att uppleva oro, nedstämdhet, snabbt växlande känslor, sömnsvårigheter och svårigheter att koncentrera sig.
Upplevelser av ensamhet, tomhet och rädsla är också vanliga. Ofta är det viktigt att tillåta sig att känna och prata med andra om det som har hänt för att kunna bearbeta och gå vidare.
Psykoterapeutiska samtal vid kris riktar in sig på att skapa förståelse för det som har inträffat, identifiera och lösa svårigheter som har uppstått och att ge stöd i den svåra livssituationen.
Läs mer: Behandlingsmetoder
Om Helena
Helena Ölund har lång erfarenhet av behandling av olika former av psykisk ohälsa och har de senaste tolv åren arbetat både inom specialistpsykiatrin och inom primärvård. Helena är utbildad psykoterapeut och fysioterapeut, två kompetenser som stärker varandra och ger Helena en holistisk syn på psykisk ohälsa och möjligheten att erbjuda en mångfald av behandlingar.