Behandlingsmetoder

Olika terapeutiska behandlingsmetoder passar olika personer och beror på vad som ska behandlas. Det är ditt behov och dina problem som avgör vilken behandlingsmetod som kan vara mest lämplig i just din behandling.

Exempel på psykoterapeutiska behandlingsmetoder som jag arbetar med:

KBT-behandling

KBT har sin grund i inlärningsteori, som handlar om hur beteenden formas i samspel med den miljö vi befinner oss i samt i kognitiv teori som fokuserar på hur tankemönster påverkar våra känslor och beteenden. 

I en KBT-behandling utforskar du hur dina tankar, känslor och beteenden hänger samman och hur de bidrar till att dina problem uppstår och vidmakthålls.

Du får prova nya strategier för att bryta invanda mönster. KBT kännetecknas av ett undersökande samarbete mellan terapeut och klient. Mellan sessionerna provar du nya tankar och beteenden i din vardagsmiljö. Behandlingen utvärderas kontinuerligt för att säkerställa att vi är på rätt spår och att behandlingen har effekt.

Acceptence and Commitment Therapy (ACT)

Om du upplever att du har fastnat i livet på grund av obehagliga tankar och känslor kan ACT vara en bra behandlingsform. ACT lägger fokus på det som är viktigt i ditt liv, vilken riktning du vill att ditt liv skall ta, vilka hinder som finns för att nå dit och hur du skall kunna finna nya strategier att ta dig mot din värderade riktning.

Acceptans, medveten närvaro och att skapa handlingsutrymme och betraktelseavstånd till det du kämpar med är några av hörnstenarna i behandlingen. ACT fokuserar också på språkets betydelse för vårt lidande och vår tendens att fullt ut tro på våra tankar och därmed låta negativa tankar styra oss och skapa hinder i livet.

Compassionfokuserad terapi (CFT)

Om du upplever låg självkänsla, självkritik, höga prestationskrav, oro och stress kan CFT vara en behandlingsmetod som kan passa dig. I CFT tränas ett självmedkännande förhållningssätt upp och du får hjälp att utveckla ökad trygghet och självtillit.

Terapiformen har sin grund i forskning om neurovetenskap, evolutionsteori, anknytningsteori, affektteori och buddhism. En utgångspunkt i CFT är att hjärnan är formbar och att det går att öva upp flera färdigheter, som hjälper oss att möta oss själva med mer medkänsla.

Prolonged Exposure (PE)

Prolonged Exposure är en behandlingsmetod som har utvecklats med fokus på behandling av Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). Metoden bygger på exponering, det vill säga att möta det obehagliga istället för att undvika det. Genom att gradvis exponera för traumat och möta situationer, platser etc. som undvikits efter traumat bearbetas känslor såsom rädsla och skam.

Metoden är en av de mest effektiva vid behandling av PTSD och har gott vetenskapligt stöd.

Minfullnessbaserad KBT

Mindfulness eller medveten närvaro innebär förmågan att kunna vara uppmärksam på det som sker i nuet utan att värdera eller bedöma det som sker. Genom enkla övningar och uppmärksamhetsmeditation lär du dig att bli mer närvarande och medkännande.

Mindfulness syftar till att minska din stress och öka din förmåga att fokusera på det som är väsentligt i ditt liv.

Mentaliseringsbaserad Terapi

Mentalisering handlar om att bli medveten om sina egna och andras tankar, känslor och beteenden – att kunna se sig själv utifrån och andra människor inifrån. För vissa människor kan mentaliseringsförmågan vara skör, vilket kan leda till upprepade missförstånd och konflikter i relation till andra. Det kan också bli svårt att förstå sig själv och sina egna känslor. I denna behandlingsmetod utforskar och undersöker vi de situationer där du upplever att det uppstår svårigheter för dig.

Målet är att stärka mentaliseringsförmågan och att du skall kunna uppleva en ökad nyfikenhet och öppenhet när du tänker kring dig själv och andra och att du skall kunna känna dig mer flexibel i ditt sätt att hantera svåra situationer. MBT har ursprungligen utvecklats som en behandlingsmetod för personer med emotionellt instabilt personlighetssyndrom (EIPS).

Vad jag behandlar

Ibland vet du varför du mår dåligt, ibland inte. Du kan söka behandling även om du mår dåligt utan att veta vad det beror på.

Läs mer: Vad jag behandlar

Om Helena

Helena Ölund har lång erfarenhet av behandling av olika former av psykisk ohälsa och har de senaste tolv åren arbetat både inom specialistpsykiatrin och inom primärvård. Helena är utbildad psykoterapeut och fysioterapeut, två kompetenser som stärker varandra och ger Helena en holistisk syn på psykisk ohälsa och möjligheten att erbjuda en mångfald av behandlingar.

Läs mer om Helena